Tijdens een ramp of crisis

Wat als er een ernstig incident, ramp of crisis is? Bij een ramp of crisis doen wij er samen met de gemeente(n) alles aan om jou zo goed te informeren.

Bij de volgende media vind je dan meer informatie over de situatie:

  • Twitter
  • VGGM.nl
  • De website van de gemeente waar de ramp of crisis zich voordoet.
  • In bijzondere situaties wordt Omroep Gelderland als crisiszender gebruikt.

Samenwerking bij een crisis

Tijdens een crisis of ramp moeten verschillende organisaties met elkaar samenwerken. Teams van VGGM, de politie, brandweer, gemeenten en defensie of andere organisaties overleggen dan met elkaar en verdelen de taken. Ze werken dan samen alsof ze één organisatie zijn. Dit noemen we een multidisciplinaire samenwerking.

Voor deze samenwerking zijn er verschillende niveaus: GRIP 1 tot en met GRIP 5 en GRIP Rijk. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdingsprocedure.   

Hoe er wordt samengewerkt is afhankelijk van de ernst van de situatie. Bij GRIP 1 heeft een persoon de leiding over een team van verschillende hulpdiensten die bij de incidentlocatie zijn. Als een incident ook gevolgen heeft voor de omgeving kan opgeschaald worden naar GRIP2. Een woonwijk moet dan bijvoorbeeld ontruimd worden. Of er is voor een lange tijd geen gas, water of elektriciteit in een gebied. Er is dan een veel groter team aan het werk. Als een crisis of ramp invloed heeft op het hele land wordt er opgeschaald naar GRIP Rijk.